30 Juinrockhal
Image default
Food and Drink

Hoe wordt whisky gemaakt?

Om een auto te kunnen besturen hoef je niet te weten wat er onder de motorkap gebeurd. Net zomin is het nodig om te weten hoe whisky gemaakt wordt om de smaak te kunnen waarderen. Maar de échte liefhebber wil alles weten over zijn of haar passie. Dus ben je gegrepen bent door de liefde voor whisky? Lees dan verder!

Het maken van whisky is op te delen in zes stappen. Bij elk van deze stappen is vakmanschap essentieel om het perfecte eindresultaat te bereiken.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 1: Mouten

Het begint allemaal bij het mouten van de gerst. De rogge of mais wordt eerst twee dagen geweekt. Daarna wordt het gedroogd op de kiemvloer. Hierbij wordt zetmeel omgezet in suiker. Hier komt de alcohol vandaan. Daarna wordt het in een kiln (droogoven) gedroogd. Nu hebben we mout.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 2: Mashing

De mout wordt vermalen tot grist (een soort bloem). Door warm water toe te voegen worden de suikers uit de grist onttrokken. Dit heet mashing. Wat overblijft is wort. Via kleine gaatjes stroomt de vloeistof naar de bodem en kan het in de grote gistvate (washbacks)  worden gegoten.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 3: Gisten

Nu de wort in de gistvaten zit wordt een beetje gist toegevoegd. Tijdens het gisten worden de suikers in de wort omgezet in alcohol en koolzuurgas. Tijdens het gisten ontstaat schuim. Na 2 á 3 dagen is het gistingsproces voltooid. Dit is duidelijk herkenbaar omdat het schuimen ophoudt.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 4: Destilleren

De vloeistof bevat nu ongeveer 5% alcohol. Het is tijd voor de destillatie van de whisky. Vaak wordt whisky 2 á 3 keer gedestilleerd. Bij het destilleren wordt de vloeistof verhit zodat het verdampt. De damp stijgt op, tot het bovenin de “pot still” komt. Het koelt af en condenseert een vloeistof met 20% alcohol, low wine genoemd. De low wine wordt nog een keer gedestilleerd, in de spirit still. Na deze destillatie heb je een whisky met 65-70% alcohol.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 5: Rijpen

Deze whisky is op zich al prima te drinken, maar komt pas echt goed tot zijn recht als het een tijdje heeft mogen rijpen, bijvoorbeeld op een eikenvat of sherry vat. Helaas verdampt er tijdens het rijpen wat whisky, dat is de reden dat oudere whisky’s vaak wat prijziger zijn.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 6: Bottelen

De laatste stap is het bottelen. Eenmaal gebotteld zal de smaak van de whisky constant blijven. Wijn kan na een tijdje anders gaan smaken, maar als je een fles whisky opent weet je dat hij nog net zo lekker is als tijdens het bottelen.

Hoe wordt whisky gemaakt? Stap 7: Genieten

Nu je weet in welke stappen whisky gemaakt wordt, is het tijd voor stap 7: genieten van een heerlijke smaaksensatie. Wil jij genieten van een echte unieke whisky? Kijk dan eens op www.elitewhisky.com voor exclusieve whisky. Geen hype, alleen kwaliteit!