30 Juinrockhal
Image default
Education

Hoe creëer je een koele kamer met behulp van raamdecoratie?

Als je aan het koken bent en het fornuis of de oven werkt, kan de keuken een erg warme plek worden om te zijn. Als je de airconditioning laat draaien of als er een plafondventilator aanstaat, weet je dat het een grote belasting voor je energieverbruik kan zijn om de keuken aangenaam te houden. Maar als je ervoor kiest de airco niet te laten draaien en liever een raam openzet in de hoop op een koel zijwindje, kun je tegen een ander probleem aanlopen: dat het zonlicht door het glas van het raam naar binnen komt en je keuken verder opwarmt. Dus hoe kun je dit probleem omzeilen, hoe kun je koel blijven in de keuken, vooral als je aan het koken bent? 

Voor ons ligt het antwoord bij raamdecoratie, namelijk raamdecoratie voor de keuken. Deze zijn speciaal ontworpen om de extra hitte en vochtigheid die in die kamer ontstaat te weerstaan. Ze zijn waterafstotend, bestand tegen rechtstreeks spatten en tegen eventuele vochtophoping van het aanrecht of van kokend water. Als de zon op het raam slaat, zal dat nog meer warmte in de keuken opwekken.

Verduisterende rolgordijnen

Je denkt misschien bij jezelf, zouden rolgordijnen van een stof als polyester niet kwetsbaar zijn voor het vocht en de hitte die in de keuken ontstaan? Wel, je zou gelijk hebben met die gedachte. Wat we aanraden is het aanschaffen van vinyl verduisterende rolgordijnen. Vinyl is bestand tegen water, vocht en hitte, waardoor het ideaal is voor keukens en zelfs badkamers.

Een andere factor om rekening mee te houden is de hoeveelheid privacy die je wilt als je in de keuken bent. Vaker wel dan niet wil je tijdens het koken niet blootgesteld worden aan onbekenden van buiten. Verduisterende vinyl rolgordijnen geven je alle gewenste privacy, je hoeft ze alleen maar neer te rollen en de ramen te bedekken.

Net genoeg licht

Een nadeel van rolgordijnen helemaal laten oprollen is dat ook het licht van buiten geblokkeerd wordt. Als je van mening bent dat energiezuinigheid alles is, dan is dit misschien iets om rekening mee te houden. Je kunt dit probleem omzeilen door lichtdoorlatende rolgordijnen te kopen in plaats van verduisterende. Lichtdoorlatende stoffen laten licht door, maar op een gedempt niveau. Ze zijn ook doorschijnend naar de kant met meer licht, zodat je tijdens daglicht je zicht op de buitenlucht behoudt. Zonnestoffen zijn duurzaam als vinyl en kunnen weerstaan aan wat de keuken er ook tegenaan gooit.

Met lichtdoorlatende stoffen heb je de mogelijkheid te kiezen tussen verschillende niveaus van doorschijnendheid en zonlichtblokkering. De stoffen worden in percentages voorgesteld, waarbij de lagere percentages meer licht tegenhouden en moeilijker door te zien zijn, en de hogere percentages het omgekeerde. Afhankelijk van hoeveel licht je uit je keuken moet houden om het koel te houden, heb je je keuzemogelijkheden in termen van een beter doorzicht versus lichtblokkering.

https://www.raamdecoratie.com