30 Juinrockhal
Image default
Health

De Incubatietijd van een SOA

Incubatietijd SOA

De incubatietijd van een SOA is erg belangrijk om in de gaten te houden wanneer je onveilige geslachtsgemeenschap hebt gehad met iemand die je niet helemaal kent en of vertrouwt. De reden hierachter is dat de incubatietijd van een SOA de tijd is dat een SOA wel in iemands lichaam zit maar nog niet kan worden gedetecteerd door een SOA test. Het komt erg veel voor dat een persoon (hij of zij) zicht gaat laten testen bij de GGD of een andere instantie maar dat deze persoon nog in de incubatietijd zit  van de SOA die hij of zij is opgelopen. Dit zorgt voor een verkeerd beeld en geeft een valse vorm van vertrouwen.

Deze persoon heeft wel degelijk een SOA in zijn of haar lichaam maar deze SOA kan simpelweg nog niet worden gedetecteerd door een SOA test. Dit is erg gevaarlijk doordat deze persoon dan, doordat hij of zij denkt dat hij of zij veilig is, weer onveilige geslachtsgemeenschap gaat hebben. Dit kan leiden tot verspreiding van de SOA waardoor nog meer mensen leiden onder dezelfde SOA terwijl dit niet nodig is (of niet nodig zou moeten zijn).

Verschillende incubatietijden

Iedere SOA heeft een verschillende incubatietijd wat het geheel nog een stuk lastiger maakt. Veel SOA’s zijn in veel gevallen infecties die voorkomen in de geslachtsgebieden en de symptomen komen vaak vaker dan verwacht. Wanneer iemand nog niks merkt van symptomen van een SOA denkt hij of zij in veel gevallen dat er niks aan de hand is en zijn of haar levensstijl voort kan zetten op dezelfde manier.

Per SOA verschilt de incubatietijd. Dit maakt het moeilijk voor mensen om precies in te schatten wanneer een SOA test vereist is bij de situatie. Het is bijna onmogelijk om correct in te schatten welke SOA iemand heeft. Zo verschilt de incubatietijd van bijvoorbeeld Chlamydia met HIV wel meer dan 2 maanden. HIV is in dit geval 30-90 dagen en de SOA Chlamydia is maar 2 weken.

Overlappend in dit geval is de SOA Gonorroe. Gonorroe heeft dezelfde incubatietijd als Chlamydia, namelijk 2 weken. Dit maakt het in dit geval weer iets makkelijker om dit in de gaten te houden.

Wil je alles te weten komen over de SOA incubatietijden? Neem dan eens een kijkje op de website van Testalize. Testalize is een bedrijf dat is opgericht door experts op dit vakgebied en bieden SOA thuistesten aan waardoor personen anoniem, veilig en snel zich kunnen laten testen.

https://testalize.me/soa/incubatietijden/