30 Juinrockhal
Image default
Health

Heb je een snurker in huis of kamer, koop dan een oordop!

Slaap verstoord door snurken? 

Ben je de snurker?

Als je snurkt, krijg je misschien alleen een indicatie dat je luidruchtige slaap problemen veroorzaakt door een elleboog in je ribben van je slapeloze bedgenoot. Maar snurken kan een indicatie zijn van bijkomende gezondheidsproblemen.

Snurken is vaak het eerste symptoom van obstructieve slaapapneu (OSA). OSA is een veel voorkomende slaapstoornis, waaraan naar schatting 1 miljard volwassenen wereldwijd. De aandoening zorgt ervoor dat u in uw slaap stopt met ademen; als de spieren rond uw keel zich ontspannen tijdens uw rust, kunnen uw luchtwegen vernauwd of afgesloten raken, waardoor u helemaal niet meer kunt ademen. Bij 85% van de mensen met OSA wordt geen diagnose gesteld en de aandoening blijft dus onbehandeld, waardoor ze een groot risico lopen op ernstigere aandoeningen, zoals hoge bloeddruk, diabetes, beroertes en hartaandoeningen. Veel mensen met OSA vaak niet beseffen dat ze het hebben, af te wijzen symptomen zoals luid snurken klachten van partners, slaperigheid overdag, en wakker worden met hoofdpijn.

Om snurken te helpen voorkomen, zijn hier een paar tips die u kunt proberen:

1. Probeer een anti-snurk kussen: sommige mensen kunnen snurken voorkomen door ergonomisch ontworpen anti-snurk kussens te gebruiken die het hoofd en de nek te ondersteunen ter verbetering van de ademhaling flow.

2. Probeer gespecialiseerde slaapoordopjes of koptelefoons: Soms kun je gewekt worden door het geluid van je eigen gesnurk. Als dat gebeurt, werken de beste oordopjes aantoonbaar beter dan oordopjes om u te beschermen tegen verstoring. Naast passieve isolatie (het blokkeren van geluid) hebben sommige koptelefoons het extra voordeel van ruismaskering: het afspelen van een extra ‘achtergrondgeluid’ dat is afgestemd om de gevoeligheid van je gehoor voor snurken te maskeren en te verminderen. Studies hebben aangetoond dat ruismaskering de slaap bevordert, wat betekent dat u minder snel gestoord wordt en van een betere slaapkwaliteit kunt genieten.
3.Verander uw slaaphouding: Als je op je rug slaapt, is de kans groot dat je tong naar achteren valt en je luchtwegen blokkeert, waardoor dat maar al te bekende trillende geluid tijdens de slaap ontstaat. Als u uw hoofd hoger legt of op uw zij gaat liggen, gaan uw luchtwegen beter open. Als u er echt moeite mee heeft, kunt u proberen een tennisbal aan uw pyjama vast te tapen: Dat is niet alleen een oude wijvenpraatje, de tennisbal voorkomt dat u op uw rug rolt.
4.Neem gezondere gewoonten aan: Overgewicht kan een belangrijke factor zijn bij snurken. Slechts een paar extra kilo’s op de weegschaal betekent meer weefsel rond de nek, wat bijdraagt aan het probleem. Het is ook een veel voorkomende misvatting dat alcohol u helpt om te slapen; als er iets is, ontspant alcohol de keelspieren meer, waardoor de aandoening erger wordt.
5.Houd de lucht in de slaapkamer vochtig: Allergieën en aandoeningen van de bovenste luchtwegen kunnen voor sommigen een belangrijke katalysator zijn om te gaan snurken. Door vocht aan de lucht toe te voegen wordt het slijm op de borst verminderd, waardoor de afvoer wordt gestimuleerd en de luchtwegen minder geblokkeerd raken. Een luchtbevochtiger stuurt een zachte nevel de kamer in om de luchtwegen te verzachten, keelpijn te voorkomen en als luchtfilter te fungeren door allergenen die snurken aanmoedigen eruit te halen.

Wat kunt u doen als uw slaap wordt verstoord door snurken?

1. Geluid blokkeren. Traditioneel zou dit betekenen dat schuim oordopjes die vorm aan uw gehoorgang en zorgen voor een akoestische afdichting om de amplitude van het geluid dat je innerlijke oor bereikt te verminderen. Hoewel oordopjes goedkoop zijn, zijn er veel effectievere oplossingen, zoals slaaphoofdtelefoons
2. Witte ruis toevoegen: Hoewel het misschien lijkt alsof het toevoegen van geluid aan een lawaaierige omgeving niet zou werken, hebben consistente geluiden zoals gekleurd lawaai hetzelfde effect op de geest als een stille omgeving. Onderbroken geluiden – blaffende honden, voorbijrazend verkeer of sirenes – zetten onze hersenen aan tot actie en zorgen ervoor dat we wakker worden. Gekleurd lawaai stemt onze geest af op een gestaag, consistent gezoem gedurende de nacht. Hoewel apparaten met witte ruis goed kunnen werken, vindt uw slapende partner de geluiden misschien niet zo prettig.
3.Afleiding: Als de lage zoem van maskerende geluiden niet werkt, kan het ook mogelijk zijn om uw gedachten af te leiden met andere geluiden. Luisterboeken, podcasts of natuurgeluiden – inclusief regen en zachte golven op het strand – zijn een favoriet van ons. Behalve dat het helpt om het lawaai een beetje te maskeren, kan het ook helpen om je gedachten af te leiden van vervelende geluiden die je wakker houden!
4.Slaap oordopjes of koptelefoon: Iedereen heeft een ander hoofd en andere gehoorgangen, en het kan moeilijk zijn om een koptelefoon te vinden die voor iedereen comfortabel zit, vooral om te slapen. Om verwarde draden in de lakens te vermijden, raden wij draadloze Bluetooth-oordopjes aan. Ze zijn veilig om in te slapen en bieden een gepersonaliseerde geluidservaring om externe geluiden te blokkeren.

oordop

https://dokterfit.nl/draadloos-sport-oordopjes/