30 Juinrockhal
Image default
Beauty and Personal Care

Hoe de grootte van je porien bepaalt wordt

Grove poriën

Grove poriën. Zijn ze jou al eens opgevallen bij jezelf of bij anderen? 

Wat zijn het eigenlijk, en hoe ontstaan ze. Maar vooral, wat kunnen we eraan doen om ze te minder zichtbaar te maken?

Iedereen heeft grove poriën, meestal zijn ze bijna niet zichtbaar maar op bepaalde zones kunnen ze wat groter zijn. Dat is vooral op de t-zone (voorhoofd, neus en kin) en dat komt omdat deze gebieden meer talgkliertjes bevatten. Via de poriën wordt talg verspreid over de huid. Dit is belangrijk, want talg zorgt voor een goede barrièrefunctie van de huid. 

Een zichtbare porie is vaak een verstopte en in de meeste gevallen een opgerekte porie. Dit kan te maken hebben met het verkeerd gebruiken van huidproducten, hormoonschommelingen of aanleg. Naarmate je ouder wordt neemt het collageen af in de huid. Hierdoor worden de poriewandjes minder stevig. Talg, make-up en vuil kunnen zo achterblijven en hierdoor zijn de poriën duidelijker zichtbaar. 

Zorg ervoor dat je de huid goed zuiver houdt. Vermijd gebruik van producten welke de poriën kunnen verstoppen of de talgproductie kunnen stimuleren. Denk hierbij aan minerale olie, parfum en alcohol.

Poriën worden niet kleiner of groter en kunnen niet open of dicht gaan. Je kunt ze wel onder controle krijgen, en dit is hoe.

Een van de grootste beautyfabels is dat poriën open en dicht zouden gaan met behulp van stoomapparaten of warm en koud water. Poriën staan namelijk áltijd open zodat je huid kan blijven ademen. De grote van je poriën is genetisch bepaald en zal dus ook niet veranderen. Grote poriën? Dat heb je dus van je ouders geërfd.

Onze beauty tip: Je kunt ook een primer aanbrengen onder je foundation die je poriën als het ware opvult, zodat je make-up er smooth uitziet en je je grove poriën er niet onder ziet.

https://www.cottonspa.nl/