Is een opleiding makelaar geschikt voor mij?

Is een opleiding makelaar geschikt voor mij?

 

Bestudeer jij gebouwen graag tot in detail? En scan jij altijd de onroerend goed-advertenties van top tot teen, zelfs wanneer je geen plannen hebt om een woning te kopen? Zo ja, dan kan een opleiding makelaar de perfecte carrièrestap voor je zijn. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vastgoed en makelaardij en de opleidingen die je kunt volgen voordat je je hiervoor inschrijft.

Makelaars in onroerend goed helpen particulieren, bedrijven en investeerders bij het kopen en verkopen van onroerend goed. Het vakgebied is onderverdeeld in diverse deelgebieden of specialiteiten, zoals voor bepaalde typen onroerend goed en voor kopers of verkopers.

Onroerend goed kan bestaan uit grond, gebouwen, luchtrechten boven de grond en ondergrondse rechten onder de grond. De term verwijst naar “echt” (of fysiek) onroerend goed. 

Om te ontdekken of jij daadwerkelijk makelaar wilt worden, leggen we hier eerst uit wat een makelaar precies doet en welke vaardigheden je nodig hebt als makelaar. Vervolgens lees je wat je leert tijdens een opleiding tot makelaar en op welke banen je kunt solliciteren met een makelaarsdiploma.

Wat doet een makelaar precies?

Een makelaar is een erkende professional die kopers of verkopers vertegenwoordigt in onroerend goed-transacties. Makelaars verkopen, verhuren en verkopen eigendommen. Het is een positie die alles te maken heeft met onderhandelen en je vermogen om te verkopen.

Makelaars van verkopers helpen hun cliënten kopers te vinden via diverse publicaties en hun professionele contacten. Ze waarderen je eigendom met behulp van lijsten van recent verkochte woningen die bekend staan als “comparables” of “comps”, omdat deze vergelijkbaar zijn met het onroerend goed dat jij wilt verkopen. Ze kunnen je ook helpen om je woning op te knappen, zodat het er op zijn best uitziet voor potentiële kopers. Makelaars helpen bij de onderhandelingen met de koper of met zijn of haar vertegenwoordiger om de hoogst mogelijke prijs te krijgen.

De makelaars van kopers bieden soortgelijke diensten voor de woningkoper. Zij kennen de lokale markt, zodat ze een woning kunnen vinden die aan de belangrijkste criteria van de koper voldoet. Ze vergelijken ook prijzen met behulp van de “comps”. Zo kunnen zij hun cliënten begeleiden naar gebieden die voor hen betaalbaar zijn. Kopers makelaars onderhandelen en wijzen op redenen waarom de verkoper een lagere prijs zou moeten accepteren. Zij kunnen  ook helpen met de juridische aspecten van het proces, zoals de inspectie en financiering. 

Om makelaar te worden moet je hard werken, toegewijd zijn en goede sociale vaardigheden hebben. Belangrijke taken omvatten:

 • Het beantwoorden van vragen;

 • Eigendommen tonen/rondleidingen geven aan klanten;

 • Het bekijken van woningen, het uitvoeren van metingen en foto’s nemen;

 • Het taxeren van eigendommen;

 • Onderhandelen over een prijs die voldoet aan de wensen van zowel de koper als de verkoper.

Welke vaardigheden heb ik nodig als makelaar?

Om in deze functie succesvol te zijn, is het essentieel dat je gemotiveerd bent en een overtuigende communicator. Naast het basissalaris bieden veel werkgevers op prestaties gebaseerde prikkels en bonussen. Doelgerichte personen zijn vaak het meest succesvol in deze functie. Andere belangrijke vaardigheden en eigenschappen voor makelaars omvatten:

 • Uitstekende schriftelijke en communicatieve vaardigheden;

 • Een vriendelijke en benaderbare persoonlijkheid;

 • Zeer georganiseerd;

 • Overtuigende onderhandelingsvaardigheden;

 • Een actieve interesse in de vastgoedmarkt;

 • Het vermogen om onder druk te werken en om doelstellingen en deadlines te halen.

Wat leer ik tijdens een opleiding tot makelaar?

Als je vastgoed en makelaardij studeert, leer je alle aspecten van vastgoed kennen, van bouwrecht tot bakstenen en mortel. Je bestudeert de gebouwde omgeving en leert alles over de aankoop, ontwikkeling, het beheer, de verkoop en de taxatie van land en gebouwen. De cursussen richten zich op de financiële, juridische, management- en technologische kwesties met betrekking tot onroerend goed, en op zaken als duurzaamheid.

In de praktijk wordt het vak doorgaans gedoceerd door een combinatie van lezingen en bezoeken ter plaatse, naast een aantal real-life projecten en casestudy’s.

Een diploma in dit vak helpt je diverse vaardigheden te ontwikkelen die gevraagd worden door werkgevers in de vastgoedsector en daarbuiten, waaronder:

 • het vermogen om complexe gegevens te beheren en te analyseren;

 • effectieve communicatie (schriftelijk, mondeling, visueel en numeriek;)

 • samenwerking en teamleiderschap;

 • bedrijfsplanning en projectbeheer;

 • onderhandeling;

 • klantenbeheer;

 • time management en het vermogen om zelfstandig te werken;

 • presentatietechnieken;

 • het gebruik van informatietechnologie;

 • het vermogen om de theorie op de praktijk toe te passen.

Wat kun je worden met een afgeronde opleiding makelaar?

Een vastgoeddiploma bereidt je voor op werk in de vastgoedsector en geeft je communicatieve, commerciële en zakelijke vaardigheden die door diverse werkgevers worden gewaardeerd. Als je een opleiding tot makelaar volgt, kun je (gecertificeerd) makelaar worden. Maar je bent meer dan alleen bemiddelaar tussen koper en verkoper. Bij vastgoed komen namelijk meer dan twee partijen kijken. Je moet kunnen overleggen en onderhandelen met onder andere planologen, bouwkundigen, beleidsmedewerkers en investeerders.

Na je afstuderen kun je niet alleen als makelaar aan de slag, maar bijvoorbeeld ook als projectontwikkelaar, beleidsmedewerker, vastgoedbelegger of beleggingsadviseur; in loondienst of als zelfstandig ondernemer. Bouwprojectmanagers, inspecteurs van normen en voorschriften, en vastgoed- en huisvestingsmanagers staan ook in de top vijf van populairste banen voor afgestudeerden in de vastgoedsector.

Banen die direct verband houden met je diploma zijn onder andere:

 • Makelaar: je bemiddelt bij de koop en verkoop van woningen en je geeft advies over bijvoorbeeld hypotheken. Je kunt gaan werken op een makelaarskantoor en later eventueel zelfstandig makelaar worden.

 • Projectontwikkelaar: je begeleidt het hele traject van planning tot oplevering van de bouw van woningen of een bedrijventerrein.

 • Vastgoedmanager: je kunt gaan werken bij een woningcorporatie waar je het het woningenbestand beheert.

 • Beleidsmedewerker: je adviseert over en doet onderzoek naar het aankopen en verkopen van grond, het verlenen van vergunningen en stadsvernieuwing. Gemeentes hebben ook vastgoeddeskundigen in dienst voor het bepalen van de onroerend zaakbelasting (OZB).

 • Beleggingsadviseur: je kunt ook aan de slag bij een pensioenfonds. Hier kun je het beleggingsbeleid op het gebied van vastgoed mede bepalen.

Andere banen waar je diploma nuttig voor zou zijn, zijn onder andere:

 • Woninginspecteur

 • Facilitair manager

 • Conservatieambtenaar

 • Huisvestingsmanager

 • Hypotheekadviseur

Is een opleiding voldoende voor een baan als makelaar?

Relevante vastgoedgerelateerde ervaring is belangrijk en kan vaak worden opgedaan in het bedrijfsleven tijdens een stage. Maar er zijn tal van manieren waarop je ervaring kunt opdoen als aanvulling op je diploma. Kijk bijvoorbeeld naar de mogelijkheden bij makelaarskantoren of in de publieke sector.

 

Veel werkgevers in de vastgoedsector hechten daarnaast belang aan buitenschoolse activiteiten die blijk geven van team- en leiderschapsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen worden ontwikkeld door middel van sportactiviteiten of door deel te nemen aan clubs en verenigingen die door je universiteit of studentenvereniging worden gerund.

Verdere studie

Sommige afgestudeerden kiezen ervoor zich te specialiseren in een bepaald deelgebied van onroerend goed en kiezen voor een postdoctorale studie. Cursussen omvatten vastgoedontwikkeling, vastgoedinvesteringen, landmeetkunde, vastgoedbeheer, milieubehoud binnen de erfgoedsector, planning en milieu, en ruimtelijke ordening. Het is ook mogelijk om een verdere beroepsopleiding te volgen, bijvoorbeeld in rechten of landschapsarchitectuur.

Trends in makelaarsopleidingen

Volgens de statistieken op Springest, zijn de meeste opleidingen in makelaardij langer durende programma’s die klassikaal plaatsvinden. De gemiddelde looptijd is 149 dagen en de gemiddelde prijs 1784 euro. En hoewel er meer programma’s op hbo-niveau worden aangeboden, zijn er ook voldoende opleidingen te vinden op mbo-niveau. 

Opleiders op het gebied van vastgoed en makelaardij die goed beoordeeld worden op Springest zijn onder meer:

 • KMR Vastgoed Opleidingen

 • SRMT Register Makelaars & Taxateurs

 • IPD Opleidingen

 

Onderstaand vind je meer trends over de opleidingen tot makelaar die op Springest worden geboekt:

 

https://www.springest.nl